Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Thursday, 20 August 2015 11:41

Istanbul, raj za mačke? Itekako.

  • Print

Nekad se zvao Konstantinopolj, a sada ga neki zovu i CATstantinopolj! Zašto li je tako?  :)

Ovaj turski grad nikada ne prestaje da uživa u svojim mačkama, one su tu kao svete krave u Indiji. U Istanbulu kojim su nekada upravljali sultani i imperatori, danas je istinski kralj skromna ulična mačka.

U starim delovima grada uz istanbulske kanale Bosfor i Zlatni rog (Altın Boynuz), čitava armija čupavih mačjih repića dobija hranu, sklonište i svaku vrstu naklonosti očaranih sugrađana. Stotine flanelom postavljenih kućica je podignuto na uličnim raskrsnicama od strane građana-mačkoljubaca. Većinu njih okružuju improvizovane hranilice napravljene od čaša za jogurt i plastičnih flaša, prepunjenih ukusnim ostacima hrane.

U nekim delovima grada, prozori u prizemnim stanovima su obloženi jastucima i ćebićima, nudeći udobno mesto za odmor prefinjenih mačaka. U restoranima i kafićima, mačke su često deo "nameštaja", gurajući se pored stolova za ručavanje ili strpljivo čekajući ostatke hrane od gostiju, osoblja i vlasnika.

Posetioci ovog grada mogu obedovati u nekoliko ugostiteljskih objekata uređenih u mačjem stilu, ili čak prenoćiti u hostelu "Mačka lutalica". Tokom svoje posete Istanbulu 2009. godine, predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama proveo je neko vreme u društvu mnoštva mačaka koje žive u najpoznatijoj džamiji Istanbula - Hagija Sofija.

Mačka u Hagija Sofija džamiji u Istanbulu

"Biti mačka u Istanbulu je kao biti krava u Indiji", kaže Sibel Resimci, muzičarka i prema sopstvenom priznanju - ovisnica o mačkama, dodajući da njen muž često pešači oko 3km na posao kako ne bi budio ulične mačke koje spavaju na njegovom skuteru!

"Generacijama mačke zauzimaju posebno mesto u duši ovog grada."

Danas se mačji fetiš Istanbula prilagođava digitalnom dobu. Društvene mreže svakodnevno nude fotografije najlepših gradskih mačaka Istanbula i dobijaju hiljade "lajkova" i fanova. Lokalni web-programeri su napravili aplikaciju koja pomaže u udomljavanju tj. pronalaženju mačeta prema ukusu potencijalnih osvojitelja.

Poznati lokalni filmski umetnici i ljubitelji mačaka su snimili prvu najavu za predstojeći dugometražni film "Devet života". Obavezno ga pogledajte ovde:Izuzetno popularna YouTube video uputstva pokazuju stanovnicima kako da sklapaju skloništa i velike hranilice kako bi mačke mogle da odmaraju i jedu u maksimalnom komforu. Hešteg (# - hashtag) #catsofistanbul na fotografski orijentisanoj društvenoj mreži Instagram daje preko 50 hiljada rezultata, uglavnom mačaka koje nonšalantno - i skoro uvek neodoljivo - žive svoj mačji život.

"Sve je počelo sa fotografijama nastalim na mom svakodnevnom putu do posla, i ubrzo je stranica bukvalno eksplodirala", kaže Rana Babac, tridesetogodišnjakinja koja radi za organizaciju World Wildlife Fund (WWF). Ona je pokrenula Facebook stranicu Cats of Istanbul, Instagram nalog pa čak i website, koji ukupno imaju oko 50 hiljada fanova! Gospođica Babac, koja trenutno nema svoju mačku zbog neprekidnih putovanja, kaže da su njeni internet sajtovi evoluirali iz običnog deljenja fotografija u svojevrsni informativni portal i razmenu informacija za ljubitelje mačaka. Sajt takođe pomaže ljubiteljima da koordinišu delovanje sa azilima kako bi unapredili dobrobit mačaka.

Panorama Istanbula i mačkaPanorama Istanbula i mačka

U junu 2015. grupa jedna internet fanova se udružila sa lokalnim arhitektama kako bi popravili poluraspadnuta skloništa za mačke.

"Mačke su uvek bile poznate u Istanbulu, ali su društvene mreže učinili da one postanu poznate širom sveta", dodaje ona.

Istoričari kažu da je "eksplozija" putem društvenih mreža samo poslednje otelotvorenje vekovnog obožavanja mačaka koja potiče iz kombinacije religije, tradicije i praktičnosti.

Mačke imaju posebno mesto u Islamu. Naime, muhamedanska mitologija govori o mački koja je sprečila otrovnu zmiju da priđe proroku Muhamedu. Jedno od predanja govori kako je navodno Muhamed pronašao mačku kako spava na njegovoj marami i odabrao da iseče tkaninu oko nje, pre nego da probudi životinju. Njihova česta izreka kaže: "Ukoliko si ubio mačku, treba da sagradiš džamiju kako bi ti svevišnji oprostio."

Obožavanje mačaka je takođe i korisno: u 19. veku mačke su gajene u velikom broju kako bi kontrolisale populaciju glodara koja se gradom širila kroz sistem kanalizacionih cevi. Pre toga, mačke su pomogle Istanbulu da izbegne najgoru epidemiju bubonske kuge koja se prenosi preko pacova.

Panorama Istanbula i mačka

Mačke su čak sastavni deo gradske ikonografije i političke kulture Istanbula. U srcu tamošnjih podzemnih metro stanica, panorama priobalnih delova grada prikazuju mačke kako poziraju pored ribara ili kako grickaju svoj dnevni ulov. Sem toga, mačji stripovi se koriste da kritikuju političare: digitalizovana slika brkate ljute mačke po imenu Recep Tayyip Erdocat je podeljena na društvenim mrežama hiljadama puta protekle godine, u ne naročito suptilnoj želji da se javno osudi agresivni turski predsednik Erdogana.

"Mačke su centralna tačka kulture Istanbula", kaže Nur Bulca, 45-togodišnja dizajnerka koja svakodnevno dočekuje grupe komšijskih mačaka u svojoj radionici. "Mi smo odrasli sa mačkama u kući i na ulici. Mi delimo ovaj grad sa njima."

2012. godine vladajuća partija predsednika Erdogana pokušala je da usvoji zakon koji bi poboljšao sterilizaciju i očistio ulice od životinja bez vlasnika, ali je predlog povučen nakon što je 30000 ljudi izašlo na ulice Istanbula iz da protesta!!!

Danas, lokalne vlasti kažu da broj uličnih mačaka u centru grada opet raste zahvaljujući delom i internet kampanjama koje pomažu da se poboljša njihova nega i zaštita od bolesti.Centar gradske opsesije mačkama je Cihangir, liberalni deo grada gde se bande šarenih mačaka mogu videti kako spokojno šetaju raskrsnicama, odmaraju u kafićima ili se sunčaju na haubama automobila. Lokalni restorani i mesarske radnje sarađuju sa azilima kako bi obezbedili da ostaci hrane i mesa stignu do uličnih mačaka. U jednoj ulici, napušteni plavi BMW godinama služi za pomoć lokalnim gradskim mačakama, kao otvoreno skladište hrane preko leta i kao sklonište preko zime.

Veterinari iz ovog kraja kažu da žitelji Istanbula donose mačke iz celog grada u naselje Cihingir radi zdravstvene nege, ili nažalost čak napuštaju svoje ljubimce u ovom delu grada, jer znaju da će tu dobiti hranu i potrebnu negu.

"Dobar deo našeg posla je sa napuštenim životinjama jer ih ima toliko puno u Cihangiru", kaže Ozge Sahin, veterinarka u klinici Anipoli, koja je nedavno sagradila "hostel za lutalice" gde se bolesne i povređene životinje mogu oporaviti u odgovarajućim uslovima. "Ovaj deo grada je zaista poseban za životinje", dodaje ona.

Čak i neki stranci koji su se doselili u Cihangir su usvojili ovu cat-friendly kulturu, maksimalno naklonjenu mačkama. Hilari Sejbl (Hilary Sable), rođena britanka i današnja žiteljka Istanbula, učiteljica koja ima pet mačaka i hrani još njih desetak, osnovala je udruženje Cool for Cats 2011. godine kako bi pomagala u nezi i hranjenju uličnih mačaka u njenom kraju.

Čovek i mačke u Istanbulu na ulici
Mačke su bukvalno obožavane u Istanbulu. Na slici se vidi čovek u ulici Istiklala, centralnoj gradskoj trgovačkoj zoni. Foto : MURAD SEZER/REUTERS

"Mi delimo informacije koje pomažu vlasnicima da pronađu izgubljene mačke i koje pomažu uličnim mačkama da pronađu svoj novi dom", kaže gospođica Sejbl, koja se nedavno prošetala po Cihangiru noseći torbicu sa mačjim motivima i majicu na kojoj piše "Meow we`re talking". (u slobodnom prevodu, "konačno", "napokon" ili sl. od "Now we`re talking"  ali sa mačjom onomatopejom)

"Internet-manija nam pomaže da širimo našu mrežu i da spajamo ljubitelje mačaka", kaže ona.

Neki lokalni privrednici kažu da osećaju društvenu odgovornost da pomognu u očuvanju naklonost svog grada prema mačakama. Pizza Factory, sada popularni restoran je proglasio "otvorena vrata" za ulične životinje, a takođe uklanja opasne sastojke iz otpadaka hrane koji mogu iritirati mačje stomake. :)

"Istanbul je raj za mačke, i mi želimo da to tako ostane", kaže vlasnik Nial Yigittas. "Nedavno smo usvojili macu sa ulice i dali joj ime Azman - što znači Čudovište."

Izvor vesti:
The Wall Street Journal
Joe Parkinson/Ayla Albayrak

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121