Zdrava maca - Royality SHOW

Vi ste ovde: Home / O mačkama / Rase mačaka / Domaća mačka
subota, 19 oktobar 2013 09:50

Domaća mačka

  • Штампа
Domaća mačka Domaća mačka

Pre nego sto se posvetimo interesantnoj temi o rasnim mačkama, trebalo bi na prvom mestu spomenuti našu domaću macku, takozvanu "običnu" mačku.

Teorija njene domestifikacije, kao i sličnost sadašnjeg izgleda sa starim antičkim crtežima i skulpturama, jasno ukazuju na njeno srodstvo sa nubijskom Falb mačkom Felis silvestris lybica, a ne na srodstvo sa evropskom divljom mačkom Felis silvestris silvestris. Dok je severnoafrička mačka veoma vižljasta i elegantna, naša evropska divlja mačka ima kraće noge, jače telo i čvrst rep sa puno dlake na njemu, markantne je glave i ima nešto višlje čelo.

Evropska divlja mačka, koja je u Evropi još uvek rasprostranjena, ne da se pripitomiti, pa je čak i njeno potomstvo sa domaćom mačkom u prvoj generaciji divlje.

Prilagođena tom podneblju Falb macka još uvek živi u Africi i kao divlja varijanta. Još jednom za uporediti:

Felis silvestris lybica, i domaća mačka, Felis catus [desno]

Felis silvestris silvestris

Vedovali ili ne, ali domaća mačka je u mnogim felinološkim savezima priznata kao rasa i u Evropi nosi ime Evropska kratkodlaka mačka. Svaka priznata rasa ima i svoj standard , pismeno ustanovljen izgled i odlike koje treba da zadovolji.

Naprimer, FFE je odredio sledeći standard za domaću mačku:
- Mačka mora biti u dobroj kondiciji i imati harmonicne i usklađene proporcije tela. Ne sme imati nikakve anomalije.
- Određeni tip nije tražen, ali specifične odlike rasnih mačaka nisu pozeljne. Mačka ne može biti mešanac sa nekom drugom rasom.
- Kod jednobojnih mačaka boja mora biti ravnomerno raspoređena po celom telu, bez senki druge boje.
- Kod tigrastih mačaka "mustra" mora biti jasna i izrazita. Dlaka treba da bude kratka, gusta i sjajna. Sve boje su dozvoljene.
- Boja očiju treba da bude u skladu sa bojom dlake, njihova forma, kao i forma i veličina ušiju da odgovaraju formi glave.
- Mačka mora biti uravnotežena i pitoma i mora biti optimalno pripremljena za izložbu [čista].

Podela poena: Kondicija - 20, uravnoteženost izgleda - 30, nega - 20, oči/boja dlake/sare - 20 i temperament - 10.

Domaća mačka je inteligentna, samouverena i samostalna. Ona voli da se igra, a kada smo u mogućnosti da je posmatramo kako lovi, ne možemo a da ne primetimo da joj to pričinjava veliko zadovoljstvo. Mačka je izrazito ljubopitljiva životinja i neumorno istražuje svaki kutak prostora na kome živi. Ona u principu živi sama, ali ako joj prilike nalažu može da živi i u grupi, čak i u veoma velikoj.

Moglo bi se reći da se mačka, u toku tih par hiljada godina koje je provela pored čoveka, skoro uopšte nije promenila. Čak i danas je u stanju da se vrlo brzo prilagodi načinu života u divljini ako je na to prinuđena, odnosno ako se čovek o njoj ne brine. Ona nikad nije ni izgubila sposobnost da sama opstane jer se nikada do kraja nije podvrgla čoveku.

Alena Živkov
www.chafervalley.de

Више из ове категорије « Maine coon mačke Evolucija mačke »

Prijavite se na Zdrava maca info

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121