Zdrava maca - Royality SHOW

You are here: Home
Tuesday, 04 October 2016 11:19

Mačka Tombili dobila spomenik u Istanbulu

  • Print

Omiljena mačka Istanbula uginula je 1. avgusta, a nakon peticije građana danas dobija i svoj spomenik.

Tombili je bila maca iz Istanbula koja je svetsku slavu "zaradila" nakon čuvene fotografije u kojoj pozira nalakćena na zidić. Fotografija je nastala u Ziverbeyu, naselju Istanbula poznatom po istoimenoj vili koja je 1971. godine prilikom vojnog puča služila kao mučionica.

Nakon što se pomenuta fotografija pojavila na humoristički orijentisanom website-u 9GAG, munjevitom brzinom je postala sinonim za opuštanje na kraju nedelje. Ljudi su dodavali razne natpise pa čak i elemente u fotografiju, poput čajnika, kafe itd... Popularnost Tombili je postala jedan od mačjih internet fenomena, sa milionima deljenja, "lajkova", meme-a i komentara...


Prema rečima njenih sugrađana, Tombili je bila opuštena, (pre)debela, dobroćudna mačka koja je volela da se mazi i igra sa prolaznicima.

Mačka Tombili dobila spomenik u Istanbulu

Njena smrt nakon višemesečne bolesti objavljena je na drvetu u kraju gde je najčešće boravila. "Uvek ćeš živeti u našim srcima", poručili su Tombiliju njegove komšije.

Kampanja koja je nakon njene smrti pokrenuta na sajtu Change.org prikupila je preko 17 hiljada potpisa i urodila plodom! Istanbulska opština Kadikoy je prihvatila inicijativu te je od skulptora Sevala Şahina naručeno da izvaja i na taj način ovekoveči ovu mačku.

Mačka Tombili dobila spomenik u Istanbulu
Skulptor koji je napravio spomenik, Seval Sahin, takođe ima mačku.

Na današnji dan, 4 oktobra, koji se u obeležava kao "Svetski dan životinja", u 13h će biti svečano otkriven spomenik maci Tombili.

Mačka Tombili dobila spomenik u Istanbulu

Iako je bila ulična maca o njoj je brinulo dosta ljudi. Hranili su je sve komšije (i previše), a hladne zime bi provodila u kući porodice Ozalazbay. Oni navode da je rođena najverovatnije 2009. godine, i da je verovatno uginula od infekcije na zadnjoj nozi. Prekomerna težina je u jednom trenutku iznosila čak 10kg, ali je kasnije smanjena na 7, što je i dalje daleko više od idealne. Na jednom od poslednjih analiza krvi koja je rađena, otkriveno je da je šećer bio veoma visok...


Zahvaljujući ovom spomeniku, ali i internetu, sećanje na ovu poznatu macu ostaće zauvek:

 

Pogledajte i šta je Dr. Serdar Ozalaybay imao da kaže o Tombili:
 

 

 

PS: Ne bismo da mračimo, ali ne dozvolite da vaša mačka bude ovoliko debela, jer će joj to verovatno skratiti život.

Prijatelji ZDRAVE MACE

Prijavite se na Zdrava maca info

Error : Please select some lists in your AcyMailing module configuration for the field "Automatically subscribe to" and make sure the selected lists are enabled

Unesite svoj e-mail u polje ispod i mi ćemo vas redovno obaveštavati o svim novostima sa Zdrave mace! :)

Kontakt info

  • +381 63 273 121